Korea prva, BiH 52

Korea prva, BiH 52

Korea prva, BiH 52

U Turskoj na igralištima Golria Old i New odigrano je Svjetsko Amatersko Prvenstvo za djevojke.

Po prvi put u historiji u zadnja dva prvenstva pobjedila je ista država – Korea. Prema izjavi trenera Korejki, tri godine su trajale pripreme za ovo takmičenje i .................isplatilo se.

Koreanke su odigrale -13 poslije 4 dana igre. Zapamtimo ova imena mladih koreanki:  Kyu-Jung Baek, Min-Sun Kim i Hyo-Joo Kim jer tko zna možda za par godina budemo uživali gledajući njihove igre na LPGA touru.

Iza Koreanki su mlade golferke iz Njemačke sa rezultatom -10 što je relativno veliko iznenađenje, dok su treće mjesto podijelile djevojke iz Finske i Australie sa -9. Spomenimo i šveđanke,koje su zadnjih 13 prvenstava uvijek među prvih 10 zemalja.

Naše predstavnice, Lamija Ćehaijić i Ena Smajić su odigrale  +141 poslije 4 dana igre što ih dovodi na 52 poziciju od 53 države koje su učestvovale na ovom prvenstvu. Naše djevojke su igrale dosta solidno ali ipak za velike rezultate treba malo više truda i organizovanog vremena. Mi smo ipak jedna mala golf nacija tako da je i ovaj rezultat vrijedan pažnje, a što je najvažnije pojavili smo se u svijetu golfa sa jednom veoma mladom ekipom.

Pojedinačno najbolja je bila Lydia Ko iz New Zelanda sa -14. Predviđanja selektora Dejan Šarana su se i obestinila, Lydia je najbolja i tu nema dileme. Malo razočarenje za selektora je engleskinja Charrley Hull koja je završila sa +5 nakon četiri dana igre odnosno na 41. mjestu.

 Iza Lydie su finkinja Krista Bakker i Camila Hedberg iz Španije sa po -8.

Kada spominjemo pojedinačnu konkurenciju koja je na ovom prvenstvu dobro zapostavljena jer se radi o ekipnom prvenstvu, Ena Smajić je na 150 mjestu sa 357 udaraca dok je Lamija Ćehajić na 151 mjestu sa 360 udaraca.

U Beleku, u sklopu Svjetskog Amaterskog prvenstva se odigrao i turnir delegata iz svih zemalja. Od naših predstavnika učestvovali su Dunja Selmanagić i Nedim Ćehajić. Dunja je u konkurenciji dama zauzela ukupno 4 mjesto što je izvanredan rezultat. Najmlađi delegat neke države, Dunja Selmanagić je imala je isti broj bodova kao trećeplasirana, delegat iz Belgije, ali prema stableford obračunu bolja je bila belgijanka.

Najznačajnije za naše malobrojno golf članstvo, i Dunja i Nedim predstavnici golfa Bosne i Hercegovine na ovom Svjetskom Amaterskom Goplf Prvenstvu, su uspostavili nove kontakte sa raznim predstavnicima raznih golf struktura, koje će u budućnosti biti vrlo važni za razvoj golfa u Bosni i Hercegovini.

Naša dva delegata sutra (utorak) očekuje veliki sastanak svih zemalja na kojem će se odlučivati o načinu igre na Olimpijskim igrama kao i glasanje o domaćinu Svjetskog prvenstva 2016 godine. Ovo su najznačajnije tačke sastanka predstavnika Asocijacija. Kandidati za organizaciju Svjetskog prvenstva 2016 godine su Columbia i Mexico. Prema nezvaničnim informacijama Svjetsko Amatersko Prvenstvo 2016 godine odigrat će se u Mexicu, ali sačekajmo rezultate glasanja.

U četvrtak počinje Svjetsko prvenstvo za muškarce. Bosna i Hercegovina neće imati svoje predstavnike.

Možda u Japanu 2014 budemo u kompletnom sastavu, što je i osnovni zadatak Golf Asocijacije Bosne i Hercegovine.

Svim našim predstavnicima želimo sretan povratak u BiH i čestitke za sve što su uradili na ovom, zaista velikom golf događaju u svijetu.

Share: