NAJAVA: VIII Prvenstvo BiH

NAJAVA: VIII Prvenstvo BiH

NAJAVA: VIII Prvenstvo BiH

Kada su golferi iz Sarajeva dobili poziv od Olimpijskog komiteta da uzmu učešće na Mediteranskim igrama 2005 u Almeria Španija, tada je formirana Golf Asocijacija Bosne i Hercegovine koja vrlo brzo postaje pridruženi član Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine kao i članica Svjetske Golf Asocijacije od 2005 godine. Odmah je uslijedila organizacija Prvog Prvenstva Bosne i Hercegovine koje se igralo izvan Bosne i Hercegovine tačnije u Ptuju (Slovenija) jer u Sarajevu je postojalo igralište ali nije za organizaciju zvaničnog prvenstva. Na tom historijskom prvenstvu u Ptuju Slovenija pobjedili su Anita Selmanagić i Dejan Šaran i tako postali prvi prvaci Bosne i Hercegovine od formiranja Golf Asocijacije BiH.

Tek 2010 godine kada je otvoreno novo igralište VF-a, odigrano je Prvenstvo BiH u Bosni i Hercegovini tačnije u Sarajevu.

Prvaci Bosne I Hercegovine su bili slijedeći golferi:

 

2005 .......... Anita Selmanagić  i Dejan Šaran (Ptuj Slovenija)

2006 .......... Minka Baroš  i Dejan Šaran (Krašić, Hrvatska)

2007 .......... Anita Selmanagić  i Amar Arslanagić (Moravske Toplice, Slovenija)

2008 .......... Ena Smajić  i Amar Arslanagić (Moravske Toplice, Slovenija)

2009 .......... Ena Smajić  i Samir Smajić (Ljubljana, Slovenija)

2010 .......... Ena Smajić  i Mahir Kadrić (Sarajevo, Bosna I Hercegovina)

2011 .......... Lamija Ćehajić i Adnan Novo (Sarajevo, Bosna i Hercegovina)

I ove godine 2012 Prvenstvo će se igrati u Sarajevu na prekrasnom terenu VF-a. Kada pogledamo prvake i prvakinje najviše uspjeha imala je Ena Smajić koja je tri puta osvajala Prvenstvo Bosne i Hercegovine u golfu. Organizator, Golf Asocijacija Bosne i Hercegovine očekuje rekordan broj igrača jer su se najavili „naši ljudi“ iz inozemstva.

Svi prvaci dolaze iz Sarajeva, točnije iz GK Sarajevo i još uvijek nemamo prvaka iz Hercegovine.

Možda ove godine pehar ode u Hercegovinu? Ili u neku od Europskih zemalja. Tko zna, loptica je ipak okrugla.

Bez obzira na rezultat ipak je čast igrati na Državnom prvenstvu.

Novi selektor reprenzentacije Bosne i Hercegovine u golfu, će iskoristiti Prvenstvo BiH za odabir potencijalnih kandidata za Svjetsko prvenstvo koje će se odigrati ove godine u Turskoj. Kako je najavljeno, poslije ovog prvenstva će se objaviti spisak kandidata za reprenzentaciju.

 

Share: