Poboljšajte igru na Green-u, broj do 8

Poboljšajte igru na Green-u, broj do 8

Poboljšajte igru na Green-u, broj do 8

Za razliku od dinamičnih sportova poput tennisa, nogometa, košarke itd, golf uključuje dosta stanke između udaraca. S jedne strane to je prednost jer se ima dovoljno vremena za razgovor, uživanje u krajoliku, upoznavanje sa igračima sa kojima ste u grupi, ali s druge strane, ima puno vremena za razmišljanja o greškama i o dobrim udarcima što ponekad može da predstavlja ozbiljan problem, posebno za igrače koji puno razmišljaju o igri u toku igre.

Takvim igračima kroz glavu prolaze čak i sitni detalji koji umnogome utiču na samu igru. Golf je sport i potrebna je maksimalna koncentracija na svakom udarcu. Ako imamo previše vremena za razmišljanje o tehničkim elementima izvedbe udarca koji je prošlost, a imamo vremena, smanjujemo nivo kvaliteta igre. To je tzv „vrlog misli“.

Vrtlog misli nam najmanje pomaže ako predugo stojimo iznad loptice u trenutku udarca. Mnogo golfera se „zamrzne“ u trenutku udarca, a naročito kod završnog udarca odnosno „patanja“. Očito, to nije dobro. Jedan način da „misli idu tečno“ je održati solidnu rutinu udarca.

Ta rutina se stječe na vježbalištu brojanjem do osam.

 Kada početi brojati?

Kada završite zadnju probu udarca i prije nego što ste spustili štap za  konačni udarac. Znači sa brojanjem se počinje od trenutka kada ste završili zadnju probu udarca.

U toku vježbanja trebali bi ste razviti „timing“ za kvalitetni završni udarac u golfu. Kvalitetne probe vaših vježbi možete napraviti vrlo lako. Ako niste udarili lopticu dok ste izbrojali do osam, onda kasnite i morate još da vježbate „brojanje do 8“, odnosno stojite predugo na loptici.

Moglo bi se dati znastveno objašnjenje „brojanja do 8“, ali najlakše je da duže stajanje nad lopticom, zaboravljate gdje treba da udarite lopticu, u kojem pravcu, jer vaša koncentracija slabi poslije 8 brojanja.

Večina golfera rekreativaca puno vremena u samoj igri, odnosno na terenu  „troše“ na sagledavanje tehničkih elemenata udarca koji su izveli. Sve se to radi, ali  na vježbalištu i uz nadzor učitelja.

Ovo je samo mali prijedlog za poboljšanje golf igre za BH golfere.

Uživajte i dobru igru.

Vaš bhgolf team

Share: