Zašto je grip važan?

Zašto je grip važan?

Zašto je grip važan?

Mnogo proizvođača golf gripova imaju razne gripove u ponudi. Grip je vrlo važan za svakog golfera. Prije svega naš kontakt sa lopticom, odnosno sa štapom je upravo preko grip-a. Ako, recimo imamo deblji grip size, onda postoji mogućnost da imamo fade ili slice i obrnuto, ako je tanji grip onda dolazi do hook-a i draw-a.

Debljina grip-a najviše utiče na zglobove prilikom swing-a, a znamo dobro koliko zglobovi utiču na kvalitet izvedenog udarca. Odabir odgovarajućeg gripa može vam pomoći da bolje kontrolirate svoje zglobove. Tada imamo kvalitetan backspin i smanjujemo sidespin, što dovodi do preciznosti. Večina golfera amatera ima slice a možda je samo krivac pogrešan grip, odnosno standard size.

Po nekom pravilu grip-ovi se mjenjaju svake godine, odnosno na početku svake sezone. Ako su grip-ovi stari,  prema nekim statističkim podacima, gubi se najmanje 4 udarca po rundi.

Najčešće golferi kupuju u prodavnicama golf opreme, štapove koji su uglavnom na stanju. Trgovci su tu da vas „ubijede“ kako vaš swing baš treba te štapove. Međutim, ako zanemarimo ugao, težište, dužinu, brzinu vašeg swing-a ....., šta je sa grip-om?

Uglavnom se koriste standard size kada kupujete štapove. Malo golfera  zna za probleme koje može izazvati neodgovarajući grip, ali ....... Postoji mogućnost da zbog grip veličine imate problema sa određenim udarcima, a najviše sa udarcom iz bunkera ili kod pitch udarca.

Ponekad pogledam štapove golfera u Sarajevu i rezultat je da svi igramo sa Standard grip size. Zar su nam svima prsti i ruka u standard dimenzijama? Ni slučajno.

Kada već možemo odabrati grip, onda je najbolje da odaberemo Golf Pride ili Lamkin gripove. Oni su najtraženiji golf grip-ovi i relativno su najskuplji. Samo GOLF PRIDE ima oko 20-tak raznih gripova, za razne ruke i svaki od tih gripova ima i svoje debljine. Šori, dizajn, način proizvodnje, sve to utiče na kvalitet grip-a.

Kod nas je najpopularniji Golf Pride Tour Velvet Golf Grips koji imaj jako dobru gumenu smjesu I neklizajuću površinu, kao I dosljednost performansi, ali jako kratko traje ta dosljednost, čak manje od pola  godine. Cijena im je oko 5 dolara u Americi.

Još jedan popular grip od Golf Pride je Golf Pride Tour Velvet Full Cord Golf Grips, koji je malo “hrapaviji”. Duže vrijeme kvalitetne upotrebe, ali cijena je 10 dolara. Pravljeni su od čvrstog I relativno udobnog materijala. Tiger Woods igra sa ovim gripovima.

U 2011 godini Golf Pride je ponudio golferima  Golf Pride VDR Golf Grips koji su do sada sa najboljim performansama ali I sa izgledom u raznim bojama odskače ispred starijih gripova. Cijena 15 dolara.

Kada je riječ o proizvođaču gripova Lamkin, to je najdraži grip na PRO TOUR-u, pogotovo Put grip. Ima također 20-tak vrsta, ali su puno izdržljiviji nego Golf Pride, odnosno duže vrijeme zadržavaju svoje početne performanse. Njihov Crossline grip je najpopularniji golf grip u svijetu. Imaju ga poneki igrači I u Sarajevu I jako je dobar za svakog igrača,…… nećete pogriješiti.

Lamkin NDur 3Gen Coloured Golf Grips je najnovije ostvarenje ovog proizvođača. Ima zaštićenu sintetički gumenu mješavinu koja omogućava idealno prijanjanje ruku na grip.

Na Golf igralištu VF-a u Sarajevu možete saznati koje veličine gripovi trebate koristiti. U skoroj budućnosti ćemo vam dati I  razne gripove da probate I da izaberete najbolje gripove za vas. Do tada, barem ih ponekad operite I možda odigrate najbolju rundu do sada. Nemojte zaboraviti staviti tee u onu malu rupicu na vrhu kada perete gripove jer  vam nije potrebna voda u štapovima.

 

Dejan Šaran

Share: