Adnan Novo i Ester Fassol pobjedili na 22. VF Mastersu 2023.

Adnan Novo i Ester Fassol pobjedili na 22. VF Mastersu 2023.

Adnan Novo i Ester Fassol pobjedili na 22. VF Mastersu 2023.

U Sarajevu po sjajnom vremenu i nikad bolje uredjenom golf terenu, odigrao se najstariji turnir u golfu 22. VF BH Masters, koji okuplja samo najbolje golfere iz sezone. Standardno je učestvovalo 16 muških igrača i 4 dame koji su stekli pravo učešća na 3 turnira u tekućoj godini koji su u organizaciji Golf Saveza Bosne i Hercegovine, a to su: President Kup, Kup BiH i Amatersko Prvenstvo Bosne i Hercegovine. 
Ove godine sjajno vrijeme koje zaista doprinosi boljoj atmosferi golf turnira i to sva tri dana igre u Sarajevu, što je veliko iznenadjenje za sve učesnike.

Da krenemo od dama koje su napokom imale uzbudljiva 3 dana na Mastersu a "krivci" su Ester Fassol, nova članica GK Sarajevo i naša najtrofejnija dama Anita Selmanagić. Prvih godina BH Masters se igrao 4 dana, pa 3 dana, pa je smanjen 2014. i 2015. godine na 2 dana a od 2016. godine se igra 3 dana kontinuirano. Od te 2016 na svakom koji je igrala ( 5 od 7) pobjedila je Anita sa najboljim rezultatom 253 udarca. Ove godine Anita je odigrala 236 udaraca i nije pobjedila jer je Ester Fassol odigrala 232 udarca što je i najbolji odigrani Masters u zadnjih 7 godina kada su dame u pitanju. Zbog toga velike čestitke za ove dvije dame na sjajnoj igri u ova 3 dana turnira, a posebno novom članu GK Sarajevo koja već ima značajne osvojene golf turnire u Sarajevu. Treće mjesto osvojila je Ena Smajić koja u svojoj vitrini ima 5 pehara najbolje na Mastersu.

Kod muških golfera zasluženo prvo mjesto osvojio je Adnan Novo sa 207 udaraca, što je takodjer najbolji rezultat u zadnjih 7 Mastersa od kada se igra 3 dana i to slobodno možemo reći, Ubjedljivo. Najbolji do ove godine bio je rezultat Tihe Parlova iz 2020 godine od 220 udaraca.

Sva tri dana Adnan je dominirao i vladao situacijom. Imao je krizu trećeg dana u drugom krugu kada se izjednačio sa Mahirom a ostalo je još 6 rupa do kraja. Mahirova loša igra na zadnjih 6 rupa i odlična Novina završnica i na kraju slobodno možemo reći zaslužena i ubjedljiva pobjeda na 22. VF BH Mastersu Adnana Nove. Ovo je Adnanu drugi osvojeni Masters na kojem imamo arhivu, jer je jedan osvojio već davne 2012 godine sa 233 udarca i igrao se takodjer tri dana.

Drugo mjesto osvojio je Mahir Kadrić (najtrofejniji igrač Mastersa koji je 2010 godine za pobjedu odigrao 206 udaraca) sa 212 udaraca dok je treći završio Mladen Mušura sa 213 udaraca. Kada je Mladen osvojio VF BH Masters 2021. godine igrao je 219 udaraca.

Nagrade su podjeljene do 5og mjesta pa su pehare podigli i Samir Smajić (224) za četvrto mjesto i Gordan Miralem (226) za peto mjesto na ovom prestižnom turniru.

Da posebno spomenemo i čestitamo i jedinom junioru ove godine na Mastersu a to je prošlogodišnji pobjednik Dal Smajić koji je završio na šestom mjesto. Prošle godine su juniori dominirali ovim turnirom, a ove godine jedini predstavnik mladih bio je Dal. Nažalost...

Nagrade najboljima uručio je predsjednik Golf Saveza BiH, Jasmin Selmanagić uz asistenciju Tarika Kurbegovića koji se prvo zahvalio Jasminu i Aniti na generalnim sponzorstvu  našeg najstarijeg golf turnira.

Na kraju, odlična organizacija, sjajno vrijeme, sjajno uredjen golf teren, rezultati nikad bolji samo još možemo jednom reći...Čestitke.

Share: