XVII Amatersko Prvenstvo Bosne i Hercegovine u golfu

XVII Amatersko Prvenstvo Bosne i Hercegovine u golfu

XVII Amatersko Prvenstvo Bosne i Hercegovine u golfu

Nije malo, a nije ni dugo. Jednostavno rečeno. U Zavidovićima na prelijepom golf terenu "Forest Creek" će se odigrati 17-to po redu Amatersko Prvenstvo Bosne i Hercegovine u golfu.

Počelo je sve u Ptuju, Slovenija te već davne 2005. godine kada se odigralo Prvo Amatersko Prvenstvo u golfu. Prvi prvaci BiH u u golfu su bili Anita Selmanagić i Dejan Šaran. Učestvovalo je 54 igrača i svi su bili članovi tada jedinog golf kluba u BiH, Golf kluba Sarajevo.

Od tada pa sve evo do danas svake godine se igra Prvenstvo i svake godine imamo prvake BiH u golfu.

Prvenstvo se igralo u Sloveniji, Hrvatskoj, Sarajevu, Posušju a ove godine po prvi put će se igrati u Zavidovićima.

Prošle godine u Sarajevu pobjedili su Anita Selmanagić i Mladen Mušura. Što znači da je Anita pobjedila na prvom Prvenstvu prije 15 godina a i na zadnjem održanom prošle godine. Posebne čestitke. Do pisanja ovog članka ne znamo učesnike ovog prestižnog turnira, najvećeg za jednu državu, ali znamo da se do zadnjeg udarca pobjednik neće znati.

Na Prvenstvu najviše pobjeda ima Lamija Čehajić, sada Prcić ukupno 6. Iza Lamije je Mahir Kadrić sa 5 pobjeda na Prvenstvu. Na Prvenstvu su još pobjeđivali: Minka Baroš, Ena Smajić, Amar Arslanagić, Adnan Novo, Samir Smajić, Lejla Bradić, Zoran Palameta i Smiljka Petric.

Zanimljivo je da kod takmičara u obje konkurencije od 16 Prvenstava imamo 6 pobjednika, samo po 6 imena koja su pobjeđivala na Prvenstvu.

Najbolji rezultat na Prvenstu u 2 dana igre ima Mladen Mušura +6, dok je kod dama najbolja je Lamija Prcić +13. Nemamo u bazi rezultate na Prvenstvima izvan Bosne i Hercegovine.

I još jedan kuriozitet Prvenstva. Na Prvenstvu 2009 godine u Ljubljani pobjedili su Smajići, Ena i Samir.

Dok čekamo raspis ovog turnira, očekujemo da će se igrati u dvije grupe, jer će biti dosta igrača na Prvenstvu.

Neka pobjede najbolji.

Share: