IN Memoriam - Zoran Kanlić 1954 - 2020

IN Memoriam  - Zoran Kanlić  1954 - 2020

IN Memoriam - Zoran Kanlić 1954 - 2020

U Sarajevu je nakon kraće bolesti preminuo fotograf Zoran Kanlić, član ULU BiH dugogodišnji fotograf na golf terenu u Sarajevu. Pored fotografije, podučavao je mlade matematici i fizici, njegovoj velikoj ljubavi.

Od samog početka golf igre Zoran je radio fotografije svih zvaničnih turnira na golf terenu u Sarajevu. Bio je zvanični fotograf svih 9 ProAm turnira, svih  Mastersa igranih u Sarajevu, Prvenstvima BiH, skoro na svakom važnom golf turniru sakrivao se iza drveta, grma i radio snimke koje će ostati vječno a da nikada ni jedan golfer, ni jedan učesnik turnira nije imao ni jednu zamjerku na njegovo ponašanje na terenu za sve ove godine. Bio je istinski golfer a da nije nikada udario lopticu na golf terenu. Loptice su "fijukale" pored njega a Zoran je mirno stajao i hvatao trenutke za vječnost. Svaki dio golf terena u Sarajevu, svakog golfera koji je igrao na turnirima Zoran nam je ostavio na svojim fotografijama.

Radio je fotografije na knjigama Asima Selmanagića - Ćire "Pravila golfa" kao i fotografije na knjizi Dejana Šarana "Golf je i moja igra".

Pomagao je svojim fotografijama Golf Savezu BiH na aplikaciji za EGA.

Imao je ideju da na golf terenu u Sarajevu postavi izložbu svih fotografija koje je uradio za ovih skoro 20 godina. Počeo je skupljati, arhivirati, birati detalje da sve fotografije budu u funkciji golfa, u funkciji ove igre i golfera, ali nažalost nije uspio da pobjedi bolest i privede taj posao kraju.

Punih 19 godina jedna velika, duga, prijateljska foto priča zvana FOTOGRAF i GOLF prestaje sa 31.07.2020. Nažalost.

Golferima ostaje nada da će jednog dana vidjeti ogroman broj fotografija koje je Zoran uradio za golfere, za svoje prijatelje. Na njima neće biti Zorana. On je sa aparatom al će bit sa golferima.

Bio je tih, skroman i omiljen među jaranima. Bio je ......... Zoka.

Neka ti je laka zemlja i počivaj u miru.

Share: