Prijem u Clubhouse u St. Andrewsu

Prijem u Clubhouse u St. Andrewsu

Prijem u Clubhouse u St. Andrewsu

Najpoznatija klubska kuća, odnosno kultna golf kuća u svijetu nalazi se u St. Andrews-u,  u stvari kuća iz koje su krenula sva pravila golfa koja vrijede i dan danas, naravno sa malim izmjenama. Kako je dolazilo do izmjena golf pravila   i kuća je vremenom mijenjala svoj izgled, kako se povećavao broj članova Golf Cluba St.Andrews.

U klubskoj kući, odmah iza čuvene 18 rupe, naravno i 1 rupe golf igrališta St.Andrews, rukovodstvo EGA je organizovalo kratki prijem za delegate, što je bila izuzetna čast za sve delegate koji su prvi put u St. Andrewsu, pa tako i za delegaciju Bosne i Hercegovine, Dunju Kosić i Dejana Šarana.

U Clubhouse u St. Andrevs-u naša delegacija je ostvarila kontakte koji će sigurno biti od značaja za buduće djelovanje Golf Saveza Bosne i Hercegovine.

 

Kada spominjemo Clubhouse najpoznatijeg golf igrališta u svijetu, na donjem spratu su čarobne prostorije koje čuvaju uspomene na, pobjednike, organizatore, osnivače pa i ljude koji su pomogli da golf bude golf. Tu su vitrine koje čuvaju uspomene na razne detalje. Među silnim veoma zanimljivim vitrinama nekako najzanimljivija je vitrina sa palicama prvih pobjednika. Drveni štapovi, loptice, odjevni predmeti sve to i još mnogo toga stoji u vitrinama sa efektnim vitražima. Zanimljivo je da su vani ispred Clubhousa klupe za sjedenje (3 kom), najobičnije, drvene na kojima piše “samo za članove”. U St.Andrews-u  član je svetinja i uvijek ima prednost nad ostalim igračima, odnosno gostima.

 

Ako Golf Savez Bosne i Hercegovine bude primljen u EGA, u što ne sumnjamo, zaista će biti velika čast što smo postali članice EGA baš u St. Andrewsu, što bi se kao podatak moglo koristiti za dalji razvoj golfa u našoj zemlji.

 

Na slici su Dunja Kosić i g-din Gorazd Kogoj, generalni sekretar Golf Saveza Slovenije koji je mnogo pomogao da Golf Savez Bosne i Hercegovine dobije priliku za izlaganjem u EGA. Također, g-din Kogoj je i direktor South Zone gdje bi i BiH trebala da nađe svoje mjesto.

Da ne prejudiciramo previše, da prvo sačekamo subotu i izlaganje naše delegacije.

 

Share: