Putovanje trenera i igrača u Ljubljanu

Putovanje trenera i igrača u Ljubljanu

Putovanje trenera i igrača u Ljubljanu

Piše: Igor Baroš

 

Ideja o jednom ovakvom izletu je već duže prisutna, tako da smo uz podršku roditelja igrača, kluba i GSBiH  obavili razgovor i dobili dvodnevni detaljni program edukacije trenera i svih igrača, koji nam je bio potreban u ovom momentu razvoja juniorskog golfa. Žao nam je sto nam se nisu mogli pridružiti igrači iz G. K. Krivaja zbog školskih obaveza.

Kad smo definirali ciljeve posjete, trenere i igrače koji zele ići, postavili smo standarde i uvjete za dalji ozbiljniji rad u juniorskom programu, a koji ce detaljno biti napravljen i predstavljen u planu rada za iduću godinu.

Izbor za rad sa PGA i IGA trenerom Urošem Gregorićem, je bio prirodan i rezultat je  seminara za trenere koji smo prošle godine, na opšte zadovoljstvo svih učesnika i organizatora, odrzali u Sarajevu uz podršku Olimpiskog komitete BiH.

Petak i subota su provedeni na terenu od ujutro 8.30 ujutro do zalaska sunca. Tom prilikom su snimljeni svi igrači, u prisustvu trenera, definirani njihovi dobri i loši elementi u igri, ukazano trenerima na šta treba da obrate pažnju u narednom periodu.  Reakcija igrača i trenera je bila veoma pozitivna, a pogotovo saznanje da se to može ispravljati u budućnosti.

Na povratku kući su juniori odigrali 18 rupa sa dva igrača i jednom igračicom iz Zagreba, tako da su upoznali i dogovorili o daljim druženjima na turnirima, a koje ce organizirati njihovi roditelji i klubovi.

Troškove putovanja podijelili su:  GSBiH, klub za trenere, a roditelji za igrače.

Ovo putovanje je kod trenera i mene, potvrdilo da se za buduci razvoj kvalitetnog juniorskog programa mora ostvariti zajednička sinergija igrača, njihovih roditelja, uz maksimalnu podrsku klubova u BiH i GSBiH.

Igrači koji žele da igraju i napreduju u golf znanju, moraju da se oprijedjeliti za maksimalan cijelogodisnji angazman, jer svaka pauza, a pogotovo zimska visemjesecna, sve vraca na pocetak.

To podrazumjeva programe rada preko zime u Trackmanu, putovanje vikendima u Posusje, kad vremenski uvjeti budu povoljni, eventualne juniorske pripreme u Beleku,te dalji kontinuirani treninzi kako bi se spremno docekala golf sezona 2024god.

Te programe raznih nivoa angaziranja treba da naprave zajedno klubovi uz podrsku Asocijacije, ponude ih roditeljima na razmatranje i dopune, te kao zajednicki program realizuju u buducnosti.

Smatram da su roditelji igraca i igracica veoma vazan segment u realizaciji ambicioznih programa koji zahtjevaju veliki finansijski i vremenski angazman.

Obaveza klubova je da obezbjede najbolju edukaciju trenera po EU golf standardima, jer je to kljucni uvjet za kvalitetan razvoj golfa i rad sa juniorima, a to roditelji kao zainteresirani pojedinci mogu veoma tesko da ostvare.

Asocijacija odavno salje pozive klubovima de se koncentriraju na kvalitetan rad sa mladima, zeli pomoci u njihovom razvoju, a na ruku nam ide i to sto je golf postao olimpiski sport. Zbog toga postoji velika mogućnost da svi zajedno, svako u svom dijelu, učini sve sto je moguće, da ispunimo uvjete koje trazi medjunarodni olimpijski komitet, koji ce preko naseg OKBiH, izdvojiti znatna sredstva i uputiti ih za razvoj kvalitetnog golfa u BiH.

Stvorena je pozitivna atmosfera za razvoj juniorskog golfa u BiH i molim sve da učine maksimalne napore za konkretizovanje programa koji će sigurno dati bolje rezultate.

Putovali su igrači Kan Bizović, Dal Smajić, Anur Selmanagić, Feđa Baroš i Vanja Miralem, sa trenerima Enom Smajić i Adnanom Novom, te Igorom Barošem, piscem ovog teksta.

Pred nama su izvještajne skupštine i GK Sarajevo i Asocijacije, sa planovima rada u narednoj godini, pa bih bio presretan da teme razvoja, omasovljenja golfa u svim segmentima i klubovima, budu u centru rasprava i predloga kako da cijelu priču o golfu dignemo na veću razinu od one u kojoj i sad radimo i uživamo.

Ja sam se fokusirao na juniorski golf, ali kao dugogodisnji golfer bi volio da radimo programe za golferice, mid amatere, senior, kako bi se u svim tim segmentima mogao ocekivati rast broja igraca.

Share: