5. Juniorsko Prvenstvo Bosne i Hercegovine

5. Juniorsko Prvenstvo Bosne i Hercegovine

5. Juniorsko Prvenstvo Bosne i Hercegovine

Počeli smo "nedavno" igrati Juniorsko prvenstvo BiH. Ta 2018. godina upisana je u historiju juniorskog golfa u Bosni i Hercegovini. Sada polako počinju naši najmlađi nastupati izvan Bosne i Hercegovine i to na prestižnim turnirima. Naravno iskreni ljubitelji golfa ne očekuju spektakularne rezultate na ovim turnirima ali tko zna šta će se desiti u budućnosti kada i mi kao organizacija stasamo. Najvažnije nam je edukovati trenere, roditelje i uprave klubova.

Imamo Pravilnik o juniorskim selekcijama koji će ove godine po prvi put proći reviziju nakon malog iskustva koje imamo.

Sada imamo 5. Juniorsko Prvenstvo BiH koje se igra u Zavidovićima ovaj vikend. Očekujemo učešće 20 tak najmlađih koji će se takmičiti u 4 konkurencije. Prema Pravilniku imat ćemo juniorske prvake i prvakinje do 14 godina i do 18 godina.

Nažalost, jako je malo juniorskih turnira u Bosni i Hercegovini pa su najmlađi "osuđeni" da igraju sa starijima.

Rad sa najmlađima nije jednostavan zadatak jer se mora raditi dugoročno i sa jasnim planom. Razvoj golfa i upisivanje novih članova u juniorske pogone u klubovima je svakodnevan posao i osnovni zadatak osoba koji rukovode juniorskim pogonima ali i klubovima. Golf nije još popularan kod najmlađih u Bosni i Hercegovini ali polako se mladi interesuju kao i njihovi roditelji što je nova šansa za dalji razvoj. Prvenstva, takmičenja za najmlađe su veoma važna. Tako je i ovo Prvenstvo veoma važno za budućnost golfa. Rotacija organizatora prvenstva je odličan potez Golf Saveza kako bi se golf širio na čitavom prostoru BiH.

Ove godine ćemo dobiti novog juniorskog prvaka i prvakinju Bosne i Hercegovine. Najviše titula ima Tarik Đerzić. 
Prošle godine u Posušju je učestvovalo "samo" 10 juniora i juniorki. Pobjedili su Katarina Perić i Tarik Đerzić.

Nadamo se da će vrijeme biti dobro i da će svi učesnici ovog značajnog golf turnira uživati u druženju, odrastanju i igri na sjajnom golf terenu Forest Creek u Zavidovićima.

Share: