Koliko znači dobar shaft - 2 dio

Koliko znači dobar shaft - 2 dio

Objavljeno: Srijeda, 15.02.2012 godine

U prvom dijelu spominjali smo torque, krutost, dužine .... shaft-a golf palica. Zamisao je bila da se golferi upoznaju  i neke „detalje“ koji će pomoći da više uživaju u igri. Otprilike kao da kupimo cipele koje su 2 broja manje i da krenemu planinariti do Treskavice (planina „blizu“ Sarajeva).

Međutim, odabir odgovarajućeg shaft-a stvarno će pomoći i podići kvalitet igre, ali ima nešto što je jako bitno prije tehničkih performansi svake palice.

Drugi dio „Koliko znači dobar shaft“ posvetit ću Tempu i balansu Swing-a. Kada sam u Indoor centru gledao podatke pojedinih golfera i pokušavao da ponudim najbolje rješenje, odnosno najbolji shaft za svakoga, shvatio sam da imamo velike oscilacije u veoma malim vremenskim razmacima koji se dešavaju između udaraca koji se mjere.

Zbog tih oscilacija, drugi dio priče „Koliko znači dobar shaft“ posvetit ću Tempu i balansu Swing-a, jer konstantnost tempa i balansa su veoma bitni kako bi odabrali shaft koji je „pravljen“ odnosno proizveden  za vas.

Svi veliki igrači imaju dosljedan tempo i perfektan balans. Imamo velike igrače kao Tom Watson koji ima izrazito brz tempo, ali i Ernie Els koji  ima spor tempo. Balans kod oba – perfekcija.

Vrlo je jednostavno, kada žurimo tada gubimo ravnotežu i imamo jako slab kontakt sa lopticom i posljedica „žurbe“ je jako siromašan udarac. U biti, lagani swing i udarićeš jako. Samo da se razumijemo, nije priča o „udaranju“ nego o ubrzanju. Četiri ključne riječi za dobar i ravan udarac u golfu su „Balans, balans,balans i balans“.  Zašto četiri riječi balans. Balans N01, kod golf igrača je u startu odnosno u zauzimanju položaja za izvođenje udarca bitan. Ako vam je težina na petama, opterećujete leđa, ako ste na prstima, nemate ravnotežu u trenutku dodira sa lopticom.

Balans No 2 je kada ste u zamahu. Težina mora da bude na unutrašnjem dijelu desne noge i to 70% težine. Balans No3 trenutak udarca ili impact. Tada je težina vašeg tijela 75 % na lijevoj nozi, glava iza loptice a kukovi otvoreni za oko 10 cm u odnosu na početnu poziciju. I na kraju balans No4 je završetak udarca i tada je težina 90% na prednjoj odnosno lijevoj nozi (kod ljevaka na desnoj).

Kada budemo imali ova 4 balansa koliko toliko u redu, tada ćemo imati barem malo konstatniji udarac da možemo birati shaft i da kupujemo zaista nešto što  svakom individualcu odgovara.

Da malo pogledamo i tempo. Tempo je mjera kada krenete u zamah do trenutka udaranja loptice. Najednostavnije. Ako je tempo ispod 1 sec onda se smatra brzim tempom. Gledao sam igrače sa HCP-om 30 i više imaju tempo 0,6 sec. Formula 1. Kako ti igrači koji su u biti na početku igre golfa mogu svoje tijelo i mišiće prilagoditi da pravilno izvedu udarac? NIKAKO.

Tempo između 1,1 i 1,6 sec se naziva srednjim tempom. Ovo je idealno za 99% amaterskih golfera. Ovaj tempo omogućava pravilan raspored balansa kao i kralježnice (Kralježnica je glavni oslonac trupa i nužna za pokretanje, potporu gornjeg trupa i glave, stabilizaciju zdjelice kao i stav tijela. Kralježnica povezuje kosti udova, glave i trupa).

I na kraju spori tempo preko 1,6 sec. Nije baš ni dobro da vam tempo izgleda kao puž u trku. Ako imate spor tempo tada imate vremena da razmišljate. Ne razmišljaj. Igraj. Barem dok si u „swing-u“.

„Koliko znači dobar shaft – 2 dio“ napisan je za mog dragog prijatelja Zorana. Možda smo malo skrenuli sa teme, ali za odabir shaft-a kod kupovine palica zaista je bitno kakav imate tempo i kakav vam je balans. Dobar shaft je samo dobar shaft, ali odličan tempo i balans su bolji od svakog super shaft-a.

Dejan Šaran, PGA BiH

Podijeli
Škola golfa
 • Sjajni junior GK Sarajevo

  U Sarajevu se proteklog vikenda odigralo Otvoreno Juniorsko Prvenstvo GK Sarajevo, jedan od četiri turnira koji se prema novom Pravilniku o juniorskim ... više

 • Nastavljaju se treninzi za najmlađe u Sarajevu

  U organizaciji BH PGA i golf kluba Sarajevo nastavljaju se treninzi za najmlađe na sarajevskom golf terenu "VF". Svake srijede u 17:30 i subote u 10 sati se ... više

 • Zavrsen kamp GK Krivaja

  U ponedjeljak 13.07.2020.godine završen je 2.juniorski golf kamp GK Krivaja. Upriličena je ceremonija dodjele diploma za sve učesnike kampa,koji ove godine ... više

 • Završen junior kamp u Zavidovićima

  Jedna riječ je dovoljna - fantastično. U Zavidovićima na golf igralištu "Forest Creak" u parku prirode Tajan BH PGA organizovala je kamp za najmlađe ... više

 • Mališani na golf terenu u Sarajevu

  Na sarajevskom golf terenu protekle sedmice obilježen je i napravljen teren od  9 rupa za najmlađe golfere. Ukupna dužina terena je 2.244 metra a par ... više

 • „ Evo je ........ nabaci“

  Djeca iz škole golfa PGA i Golf Saveza BiH, prošli tjedan su prvi put igrali na golf terenu u Sarajevu. Napokon poslije dva mjeseca treninga, druženja i ... više

 • Koliko znači dobar shaft? - 1 dio

  Svaki proizvođač palica ima svog dobavljača shaft-ova, a najčešće ima ugovore sa svim dobrim proizvođačima shaft-ova. Tako kada kupujemo Taylor made ... više

 • Što mi treba od golf opreme za početak?

  Ništa specijalno. Čudno zvuči ali je tako. Mnogo ljudi je završilo kurs golfa a da nisu kupili ni jedan dio od potrebne opreme za golf. Određen broj ... više

Copyright © Golf Savez BiH 2010 - 2021, sva prava pridržana.   |   powered by ics.ba