Sve više djece na sarajevskom igralištu

Sve više djece na sarajevskom igralištu

Sve više djece na sarajevskom igralištu

Prošlo je dva mjeseca kako je krenula škola golfa za najmlađe na sarajevskom igralištu. Svakog četvrtka od 17 sati djeca se druže i uče prve korake golf igre u prekrasnom ambijentu sarajevskog igrališta. Svakog četvrtka povećava se broj djece i škola upisuje nove učenike..

Za naredni trening planirana je podjela članskih kartica “Junior golfer BiH” i djeca će polako početi da igraju na terenu što je izvanredan napredak s obzirom da su treninzi jednom sedmično..

Evo 10 razloga zašto je golf odličan za mališane a i za starije:

10. Uživa se na otvorenom: Golf daje priliku djeci da provedu nekoliko sati na svježem zraku. Poslije redovnog upražnjavanja kompjutera i video igrica, na golfu dolazi do kontrasta doživljavanja flore i faune.

9. Golf razvija doživotna prijateljstva: Nikad se ne zna koga ćete upoznati na terenu za golf, i interakcije s drugima omogućava mladim ljudima da razviju socijalne vještine. Prije svega kultura ponašanja i poštovanja počev od poštovanja igrača do poštovanja prirode i igrališta. 

8. Golf vježba osobnu odgovornost: Vrlo često loptica ne leti u željenom pravcu, ali bez obzira na ishod, golfer ne krivi svoje suigrače za ono šo se događa na terenu. Prihvata vlastitu odgovornost i prakticira odgovornosti na ishod.

7. Golf je sigurno mjesto za igru: Golf teren je sigurno mjesto i olakšava odnose u sigurnom okruženju. Čak su i povrede svedene na minimum. Golf je sport sa najmanje povreda u sportskim granama.

6. Djeca uče da upravljaju svojim emocijama: Golf usko povezan sa stvarnim životom, jer pored ostalog u toku igre doživljavate uspone i padove same igre. Širok raspon poena nagrađuje sposobnost mladih da u perspektivi upravljaju svojim emocijama jer se moraju fokusirati na slijedeći udarac, bilo da je kratki ili dugi udarac.

5. Sport sa ogromnim raznolikostima: Golf je igra koja se može igrao cijeli život  bez obzira na dob, spol, etničku pripadnost, veličine ili nivo vještine. Na golf terenu vrlo brzo upoznajete razne ljude i profile ljudi. Oni su sa vama stalno na terenu. 

4. Pripremamo djecu za obrazovanje: Golf je sport koji pomaže pripremiti djecu i mlade za karijere u poslovnim i drugim stručnim dvoranama. 

3. Etiketa poštenja: Djeca treba da igraju golf jer se radi o igri koja nema sudija, sve zavisi od poštenja igrača. To su karakteristike koje uglavnom nedostaju modernom društvu. Golf naročito naglašava etiku ponašanja. Pored određene odjeće, golf je skoncentrisan na pošten pristup samoj igri.

2. provodimo vrijeme sa obitelji: Koji sport može kompletna obitelj da prakticira odnosno da igra a da bude ravnopravnost zastupljena? Golf “podiže” djecu od računara a roditelje od televizora i fotelja.

1. Golf razvija zdrave navike za život. Kada igrate golf, šetajući kroz prekrasno uređen teren, trošite oko 1000 kalorija i šetate 20.000 koraka. Vaš mozak je potpuno fokusiran na lopticu i na igru što mu omogućava prirodan odmor od raznih stresnih situacija svakodnevnog života. Poslije runde golfa opet ste spremni za knjigu da učite jer ste akumulirali energiju za nove izazove.

Iskreno se nadamo da će škola golfa “Junior golfer BiH” u organizaciji PGA BiH, Golf igrališta “VF” i Golf Saveza BiH da istraje u zacrtanim planovima i da četvrtkom od 17 sati vidimo sve veći broj najmlađih koji obasjavaju golf igralište sa svojim pozitivnim i iskrenim pogledima. 

Share: