Počelo 4. Juniorsko Prvenstvo BiH u golfu

Počelo 4. Juniorsko Prvenstvo BiH u golfu

Počelo 4. Juniorsko Prvenstvo BiH u golfu

Kada je 2018. godine Dejan Šaran uz pomoć Golf igrališta VF organizovao Prvo Juniorsko Prvenstvo Bosne i Hercegovine u golfu, mnogi su mislili da je to i zadnje. Međutim,  Dejan Šaran i Jasmin Selmanagić su znali da počinje nova era golf igre u Bosni i Hercegovini.

Bilo je i prije nekih pokušaja, ali se nije uspjevalo. Nudio se golf u školama i u Sarajevu i u Zavidovićima, pravile se razne organizacije, čak se i po 500 djece dovodilo na Dane Golfa u Sarajevu i opet ništa. Dug je bio proces i mukotrpan rad kako bi se dočekala famozna 2018. godina.

Ne smijemo zaboraviti i sjajnu generaciju mladih golfera od 2004 - 2012 godine iz koje su izašle Lamija Čehajić i Ena Smajić. Nažalost ove dvije sjajne golferice nisu imale prilike da se takmiče u juniorskoj konkurenciji u BiH pa su igrale sa starijim igračima što je bilo veoma nezgodno kako za njih tako i za odrasle golfere.

Ne smijemo zaboraviti ni međunarodne rezultate Lamije i Ene a pogotovo Ene Smajić koja je sama otvarala puteve juniorskog golfa izvan granica BiH. Nažalost, nikada nisu bile Juniorske prvakinje BiH, a mogle su jer su igrale sjajan golf. Mogle su al nažalost nisu imale prilike.

Sada imamo već 4. Juniorsko Prvenstvo BiH koje se po prvi put igra u Posušju. Sada imamo juniorske prvake i juniorske prvakinje. Čak imamo i juniorsku reprenzentaciju koja je ove godine imala dva nastupa, u Beogradu i u Zagrebu.

Sada imamo novu generaciju mladih ljude koji po jako lošem vremenu igraju Prvenstvo u Posušju i ne odustaju, što je najvažnije. Oni igraju golf, druže se, treniraju, takmiče se i odrastaju.

Na naslovnoj fotografiji vidimo učesnike 4. Juniorskog Prvenstva sa Urbanom Legatom, članom PGA BiH koji se iznenada pojavio u Posušju kako bi podržao naše najbolje juniore. 

Share: